Mala pomoć na relaciji Rijeka - Ohrid

Predlozi za putovanja, izleti informacije za moto skupove
Djoni
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Kawasaki ER 5

Mala pomoć na relaciji Rijeka - Ohrid

Post by Djoni »

Ovo ljeto namjeravam sa motorom 250 cm3 i 21 ks napraviti putovanje od Rijeke do Ohridskog i Prespanskog jezera preko Crne Gore i Albanije ukratko plan puta bi izgledao ovako:
po danima
1. Rijeka - Vodice 297 km
2. Vodice Kupari 307 km
3. Kupari - Shkoder 202 km
4. Shkoder - Tirana 130 km
5. Tirana - Ohrid 140 km

Svaki info o vožnji kroz Crnu Goru i najboljem putu od granice (Dubrovnik - Kupari - granični prijelaz sa Crnom Gorom - granični prijelaz prema Albaniji) je dobro došao. Voditi računa o motoru i da su dvije osobe na 21 ks. Moj plan je Kotor Budva Petrovac prema Podgorici ali skrenuti na pravac Golubovci - Tuzi, nakon toga na granični prijelaz. Zahvaljujem svima.

I da .. neki savjet na ovom putu kroz Crnu Goru gdje bi se moglo stati na ručak i naručiti samo crnogorski kajmak i uštipke normalno uz Nikšićko pivo??
U demokraciji je zajamčena sloboda govora, samo nitko ne jamči slobodu nakon govora.
VitaminC
Biker wannabe
Biker wannabe
Vozim: Aprilia Scarabeo

Re: Mala pomoć na relaciji Rijeka - Ohrid

Post by VitaminC »

Ovako, od Dubrovnika do Kotora mozes ili oko zaliva ili preko trajekta (catara). Ljepse je naravno okolo, malko duze vozis ali ima lijepih mjesta za slikanje ako te zanima i put je dobar. Topla preporuka.
Trajekt se placa (ne znam tacno za motore koliko) , velike su guzve i brze se stigne do magistrale prema Budvi. Prolazis kroz Tivat (mozes napraviti pauzu, obici Porto Montenegro ako te interesuje kao i sam grad). Nakon Tivta izlazis na magistralu za Budvu, zaobilazis Kotor....

E sad, ako ides oko zaliva cim izadjes iz Kotora imas vise varijanti do Podgorice:

1. Nastavis pravcem Budva - Petrovac.
Nista specijalno, blizu mora se vozi jednim dijelom, ima par stajalista za slikanje/snimanje, dobar put, ocekuj guzve ako budes isao sredinom jula mjeseca. Kad dodjes do Petrovca imas opciju da ides kroz tunel Sozina (1 EUR se placa za motor), put je kroz sam tunel losiji, dosta talasanja ima dok je ispred i iza tunela odlican. Ako se na to odlucis, nastavis ka Baru i ispred Sutomora je skretanje za tunel. Ne mozes pogrijesiti.

Druga opcija iz Petrovca je preko Pastrovacke gore tj. putem koji se intenzivno koristio prije izgradnje gore pomenutog tunela. Losiji je put, nema skoro uopste saobracaja, ali je lijep za voznju sa blagim krivinama. Ima par mjesta odakle mozes fotkati panoramu tog dijela primorja.

Dakle, varijantom 1. stizes u Podgoricu, samo treba da izaberes kuda ti se vozi.

Ja licno, rijetko rijetko kad idem kroz tunel.

2. NE nastavljas ka Budvi, vec starim putem ka Cetinju i Ivanovim Koritima. Put je dosta dobar, ima po malo saobracaja (turisti) i dosta krivudav. Jako lijep za voznju. Topla preporuka. Imas da obidjes Njeguse i Ivanova Korita (tu mozes ustipke naci na svakom cosku :)) i naravno stizes u Cetinje. Takodje lijep grad, odlicna klima, za odmor od voznje skoro pa idealno mjesto. Nakon Cetinja magistrala te vodi:

2.1 U Podgoricu
2.2 U Budvu i Petrovac odakle mozes na dva nacina koje sam opisao gore.

Eto, imas dosta varijanti, sve zavisi od ritma voznje i kako budete raspolozeni za pauze.

Ako te jos nesto zanima, pitaj slobodno.

Dobrodosao u CG.

Ako bude prilike, mozemo se sresti negdje uz put na primorju pa da te provedem kuda budes htio.

Svim ovim pravcima mozes bez problema voziti 250 ccm sa saputnikom/com :)
Djoni
Grijač guma
Grijač guma

Post by Djoni »

Puno hvala na uputama zvuči interesantno ono što si opisao - bilo bi mi drago da se sretnemo popijemo pivu i popričamo javim se još sa foruma prije polaska - planiram oko 15.08. (ipak je žena šef od polaska kako se spremi: dan ranije ili tri dana kasnije dok reducira stvari za bisage ... :mrgreen: ).
U demokraciji je zajamčena sloboda govora, samo nitko ne jamči slobodu nakon govora.
VeDzA
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Yamaha XTZ 750 ST
Honda XR 400 R

Post by VeDzA »

ako nemas nekog posla u pg. :D ,moj ti je savjet da iz petrovca(tunelom ili petrovackim) krenes put pg. i skrenes u virpazar,pa sve uz jezero ides na sukobin blizu ulcinja,gp sa albanijom i za tren oka u skadar.
ne znam kako je sad stanje,ali je bilo makadama na putu pg-skadar,narocito na ulazu u skadar...

Image

put jeste uzak,ali mnogo interesantniji...
Djoni
Grijač guma
Grijač guma

Post by Djoni »

Hvala VeDza nisam znao da postoji granični prijelaz u tom dijelu - na Michelin Route ga ne prijavljuje, a ova vožnja zvuči zanimljivo.
Djoni
Grijač guma
Grijač guma

Post by Djoni »

I da zaboravih napisati - ako je neko zainteresiran da se pridruži .. >Dobro došao :D
Cilj puta je obići Ohridsko i Prespansko jezero, a putujem sa ženom.
djukidjuki
Stoper
Stoper
Vozim: Kawasaki Z800 ABS

Post by djukidjuki »

Što se uživanja u pogledu na Skadarsko jezero i prirodu tiče, toplo bih vam preporučio rutu koju je predložio Vedža (Virpazar-Sukobin).
E sad, kako doći do Virpazara?Tu birate jednu od ruta koje je predložio VutaminC.Uglavnom, šta god da odlučite biće to fina vožnjica.
Ako se odlučite za Cetinje, mislim da je najljepše na putu Cetinje-Podgorica skrenuti za Rijeku Crnojevića i eto vas pravo u Virpazar.
Od mjesta Vladimir (u blizini Vladimira skrećete za granični prelaz) pa do Skadra put je odličan, magistrala je u pitanju.
Takođe, put Skadar-Tirana je u odličnom stanju, ali se tamo moraš prilagoditi drugim učesnicima u saobraćaju. ;)
Djoni
Grijač guma
Grijač guma

Post by Djoni »

Hvala ovo je dobra pomoć u izboru pravca.
SlavkoPejovic
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Aprilia Caponord 1200

Post by SlavkoPejovic »

Hm Ulcinj Sukobin, nikako osim ako ne planiras kupanje na velikoj plazi u Ulcinju...ili ako nemas poebnu zelju za taj dio CG... Ja bih uvjek odabrao granicni prelaz Bozaj...
djukidjuki
Stoper
Stoper
Vozim: Kawasaki Z800 ABS

Post by djukidjuki »

Niko mu nije pominjao da silazi u Ulcinj. :) Ukusi su različiti, ali što ima da vidi od Podgorice do prelaza Božaj?Loze gleda po Hrvatskoj koliko hoće. :)
Evo nađoh kroz foldere par slika sa puta Virpazar-Sukobin.

Vidikovac na skretanju za selo Livari.
Image

"Koštanjica" - kestenova šuma, u blizini Ostrosa.
Image

Nadam se da sam ti bar malo približio kako to izgleda.Pozdrav
p.s. Samo se plašim da ti žena ne utrne na kinezu nekih 30km tog puta. :mrgreen: (na slici je novi asfalt, nije takav svuda)
Post Reply