Kraćenje novog lanca

Diskusije o opremi, servisima, opravkama...
caesar
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: GSX-R 1000 K6

Kraćenje novog lanca

Post by caesar »

Uzeo sam novi lanac i lančanike i bi to da promjenim. Novi lanac je 120 linkova koje treba da skratim na 114 ili 116. Možda je logično i trivijalno ali:

Kako se broje linkovi?
Da li mogu i sa brojenjem rolera da isti rezultat dobijem?
Jel dobra varijanta da nabacim lanac, stavim zadnji točak gdje mislim da treba da bude i spojim dva kraja tj. vidim gdje da ga okinem?
AMAT VICTORIA CURAM
Horsepower is how fast you hit the wall, torque is how far you take the wall with you.
jovan
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Honda XR 600 R
Yamaha XTZ 750 ST
Buell XB12X

Re: Kraćenje novog lanca

Post by jovan »

Broj linkova je broj karika lanca i isti je broj linkova (karika) i rolera ili pinova (osovinica). Zamijeni lancanike, postavi zadnji tocak tako da osovina tocka bude pomjerena skroz naprijed, postavi novi lanac i vidi koliko treba da ga skratis. Za spajanje lanca bi trebao da imas poseban alat. Mozes ga zanitovati i cekicem, samo pazljivo da ne ostetis lanac. Ne zaboravi da stavis O-ring kad budes spajao lanac. Kad budes zatezao lanac vodi racuna da ga ne pretegnes. Polako okreci zadnji tocak i provjeri je li lanac u svakom polozaju jednako zategnut. Desava se da zbog ekscentricnosti lancanika lanac bude nejednako zategnut u razlicitim polozajima zadnjeg tocka.
VeDzA
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Yamaha XTZ 750 ST
Honda XR 400 R

Post by VeDzA »

jes,sa cekicem i tackasem :)
moj ti je savjet,s obzirom da vozis sto vozis,da ako nisi 100% siguran sto cinis,bolje ponesi kod nekoga sto ima i zanata i alata ;)
caesar
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader

Post by caesar »

Necu cekicem vec dobrim papagajkama. Maticu stavim sa jedne strane lanca da bi osovinica mogla da izbije napolje i stisnem.

Stari lanac cu brusilicom prvo vrh osovinice obrusiti i dovoljno je zavuci pljosnati srafciger izmedju linkova i uvrnuti ili lagano kucnuti 3mm izbijacem sa lancanikom kao osloncem. Isto tako cu novi okratiti.

Ovo me sa rolerima bunilo al mislim da sam sad ukapirao. Jos nesto, na lancu je dosla neka gubava mast. Jel to micim ili da stoji dok ne spane sama?

Sent from my GSXR 1000 at the 299
AMAT VICTORIA CURAM
Horsepower is how fast you hit the wall, torque is how far you take the wall with you.
bokibd
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: versys 1000

Post by bokibd »

Moras dobro udarit po osovinici ili stisnut da se napravi pecurka da nebi ispala. Mast mozes da ostavis nista mu ne smeta, opraces je sledeci put kad budes cistio i podmazivao lanac.
pokrivanje bazena i terasa, keramicko kompozitni bazeni compasspools.
http://www.alukov.me" onclick="window.open(this.href);return false; http://www.compasspools.eu" onclick="window.open(this.href);return false;
caesar
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader

Post by caesar »

bokibd wrote:Moras dobro udarit po osovinici ili stisnut da se napravi pecurka da nebi ispala. Mast mozes da ostavis nista mu ne smeta, opraces je sledeci put kad budes cistio i podmazivao lanac.
Ovaj lanac nema klasicni master link. To je tip neprekidnog lanca sa rivet linkom. Jednom kad klikne jedino brusilicom se skida i mora da se uzme novi rivet link onda. Moze i šnala da se doda ali nema potrebe. Valjalo bi imati taj alat ali je 30e iz kine. Neki drugi put.
AMAT VICTORIA CURAM
jovan
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Yamaha XTZ 750 ST
Buell XB12X

Post by jovan »

Master link sa snalom je clip link i nije za tvoj motor, prejak je tvoj motor za takav nacin spajanja lanca. Rivet link mora da se zanituje i da se na taj nacin osigura. To sto klikne i ne moze da se rastavi nije dovoljno osiguranje. Zato postoji alat kojim se osovinice koje su na kraju suplje rasire i osiguraju se na taj nacin da ne ispadnu. Mozes i cekicem i tackasem da zanitujes rivet link, pazljivo da ne ostetis lanac i da ga ne zanitujes previse, dovoljno je da na kraju osovinice napravis pecurku toliko da osovinica ne moze da ispadne iz linka.
Oliver
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Suzuki Bandit 1200

Post by Oliver »

Cezare prastaj ali mi ne ide u istoj recenici Suzuki Gsxr od 1000 kubika i cekic i brusilica :-) Svaki servis ti ima taj alat za spajanje i to je najsigurniji i najbolji nacin, na kraju krajeva bilo koja masinska radionica ce ti ga napravit za 10 eura. Meni je dosao "beskonacni" lanac pa nisam htio da ga diram nego sam skinuo cijelu zadnju viljusku da bih ga zamijenio.

Sent from my Telenor_Smart_HD using Tapatalk
caesar
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader

Post by caesar »

Na ovom fabrickom lancu koji imam sad isti je taj rivet link. Nisu pravljene pecurke tj. krajevi osovinica nisu nitovani. Barem ne toliko da je vidljivo. Moram to provjeriti opet. Vodio bih ga kod majstora ali posto promjena lancanika nije komplikovana mislio sam da okratim lanac sam ali evo malo komplikovanije to sa ovim nitovanjem ispade. U svakom slucaju sugestije i savjeti dobro dodju. Znaci ipak kod majstora za lanac :doh:

Sent from my GSXR 1000 at the 299
AMAT VICTORIA CURAM
jovan
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Yamaha XTZ 750 ST
Buell XB12X

Post by jovan »

Izmjeri na starom lancu precnik zanitovanog dijela osovinice na rivet linku. Kad rastavis lanac izmjeri osovinicu i vidjeces razliku u precniku. Nije puno, ali dovoljno da se osigura od ispadanja. Sam zamijeni lancanike i pripremi lanac, pa mozes kod majstora samo zanitovati lanac. Ja bih to, kao i do sada sto sam radio, zanitovao cekicem. Princip je isti kao sa alatom, vazno je zanitovati osovinice na rivet linku i osigurati ih od ispadanja.
Post Reply