Kaciga

Diskusije o opremi, servisima, opravkama...
navig8
Stoper
Stoper
Vozim: Kawasaki Versys 650 LT

Kaciga

Post by navig8 »

Vec duze vrijeme trazim koju bih kacigu mogoa da kupim. Znam da manje vise to ide koliko para toliko muzike, svakako postavio sam neke prioritete da ne kosta bas kao necija vespa(shuberth, shoei itd) da ima odlicnu preglednost samim time i pasivnu bezbjednost, da je opet neki renomirani proizvodjac da je bezbjedna ne mora biti iz ove trojke iz vrha i da je flip-up.

Trazeci i citajuci raznorazne revjue u pogledu odnosa cijene i kvaliteta i sta sve pruza dosao najblize od Nolan N104 Evo. Ima prilicno dobre ocjene na vise foruma i sajtova koji se bave testiranjem. Ako neko nije kacio do sada jedan odlican sajt koji ocjenjuje kacige:

http://www.webbikeworld.com/r2/motorcyc ... lan-n-104/" onclick="window.open(this.href);return false;

Konkreno na ovome sajtu je testirana stari model a "Evo" donosi malo bolju ventilaciju i udobiniju postavu i kazu da je malo tisa u odnosu na stari model. Kvalitet izrade je odlican, vidljivost mozda i jedna od njaboljih flip up kaciga, tezina je negdje u sredini konkurencije jedino sto je mozda malo iznad proisjeka bucnija. Odlicna ventilacija narocito vrha glave . Po obliku iako je nisam probao ali barem ovako kako je opisuju rekao bih da je najbliza mome obliku glave sto je obrni okreni jedna od glavnih stvari kojoj je moramo prilagodjavati prilikom izobra kacige.

Nekako je kosntatno predstavljaju kao pandan netoec-u doduse ni u jednom moentu ne dovode u pitanju koja je bolja kaciga sto na kraju krajeva i sama razlika u cijeni kaze ali sobzirom da je skoro duplo jefitnija mislim da je odlican jefitniji izbor a u nekim segmentima je cak i bolja (npr vidljivost).

NA fc moto i e-bay se moze naci tu do nekih 250-270e naravno bez postarine i carine...

Jel ima neko iskustva sa ovim modelom? Kako se vama uopste cini za tu cijenu da li vrijedi?
Galiot
NLB Moderator
Vozim: -Triumph Tiger 800 ABS
-Piaggio Vespa PX 200 E

Re: Kaciga

Post by Galiot »

Nisam gledao taj link niti znam o kojoj kacigi je riječ. Razmisli o tom naručivanju jer kacigu moraš probati. VG Moto je uvoznik za Nolan i imali su korektne cijene. Ja bi pošao do njih i vidio tamo za kacigu. Verovatno imaju na stanju,odmah probaš-znači nema greške oko veličine i sa njima dogovoriš cijenu. Jer i ta koju naručiš će koštati više zbog uvoza,još ju čekaš i ne daj Bože da ne odgovara,šta ćeš onda sa njom?
UGRADNJA I SERVIS:
-Centralno grijanje na sva goriva
-Podno grijanje
-Solarna tehnika
-Vodovodne instalacije
-Klimatizacija
"ŽUKIĆ" D.O.O. 069-049-238
navig8
Stoper
Stoper

Post by navig8 »

Posto sam inace iz Bara to mi je najmanji problem da odem i provjerim. Iskreno sumnjam da je imaju, ali volio bih da me razuvjere. Sto se tice porucivanja slazem se da je bolje kada se proba, doduse ja vec imam nolan n42 jet kacigu tako da bi tesko falio za velicinu mada moze mozda biti neki drugaciji kalup. Nisam jedini koji bi eventualno porucivao preko neta? I da sam te kurate srece da fali mozes da je zamjenis samo bi postarina i carina kostale jos jednu kacigu taman... provjericu kod ovih u svakom slucaju, hvala na savjetu!
poka
Ready for DAKAR
Ready for DAKAR
Vozim: Kratkotrajni Turistički Motor

Post by poka »

pored pametnog predloga koji ti napisa Galiot, otvara ti se i nova prodavnica moto opreme u sklopu hondinog i ducati prestavništva, za koji dan, pa ..............
Kesha
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Hondu

Post by Kesha »

Kacigu probaš - neka stoji na glavi 10-15 minuta.
Jedino ćeš tako strefit. Ako ne pasuje - ne štiti kako treba.
VG su trebali da dobiju robu ovih dana.
Probaj svaku koju možeš.
Preko interneta jedino ako probaš i ako ti odgovara, a mnogo jeftinija.
Meni je kaciga: full face, kompozit, ispod 1400gr, nova i žuta (da te vide kamiondžije).
Polako žuri - Festina lente
ramaro
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Honda CB500XA

Post by ramaro »

Ja sam do sad nosio flip-up kacigu godinama, prvenstveno zbog praktičnosti jer nosim naočare, ali su te kacige mnogo teške i mnogo bučne. A onda sam se nedavno odlučio za full face i potpuno naslijepo sa FC Moto naručio Scorpion Exo 2000 Air. Na moju sreću, legla mi je k'o budali šamar, kalup, oblik, veličina, sve extra! Snižena je sa 360 na 168€, još dobio gratis vaučer od 20€, znači 148€. Vjerovatno nije premium kao Shoei ili Arai, ali za te pare - savršena i po mom mišljenju bolja od ijedne Nolan koju sam do sad probao. Ali, svakako je bolje prvo probati pa onda naručivati...
navig8
Stoper
Stoper

Post by navig8 »

A posto vec imam ovu staru kacigu svakako necu zuriti dok ne probam model koji bi mi najvise odgovarao ali treba biti realan da je to kod nas u CG tesko izvodljivo, ne znam dje vas cekaju to premium kacige u svim bojama i velicinama. Za sve se mora cekat po par mjeseci i tad da pjevas, tako nam je za svaku rabotu kod majstora, zubara, kompjutera itd... jer smo malo trziste jbg. Jos sam na brodu, cim dodjem doma pogledacu to sto budem mogoa naci po CG jer mi je svakako laske i sigurnije nego porucivati na slijepo. Vidim da moto mania u srbiji ima taj model ali ne pise cijena...

Ramaro, i ova kaciga kosta napolje rijetko dje ispod 370e, u sustini je premium model od Nolana, u nekim velicima i na par satjova se moze naci snizena za nekih 100e sto nije malo. Procitao sam tone revjua o njoj, recimo laksa je i ima bolju vidljivost nego shoei neotec a jeftinija je skoro duplo. Od recimo tvog scorpiona je teza samo 90 grama sto za flip up kacigu je vise nego prostojna tezina. Od Shubert C3 pro vjerovatno najlakse flip up kacige je teza nepunih 70 grama. Svakako mora biti bucnija nego full face, ne moze i jare i pare...

Na ovoj firmi dje sam sad ne fata me Amerika vec duze vremena inace bih znao sto i kako :) Hvala jos jednom na iskrenim i korisnim savjetima!
RockerArm
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Honda Dominator NX650
Suzuki GSR 750A
KTM 1190 Adventure

Post by RockerArm »

Ako si na brodu....a posjecujes Singapur ili P.Klang reci cu ti par adresa da odes u radnje i nadjes: Arai što god oćeš, odma, replike svih motoGP, boja,veličina itd....ja zadnji put naisao na seriju TTMan koja je napravljena u 200 primjeraka, na zalost nije mi odgovarala... Shoei...HJC...AGV...skoro što oćeš, odma, na licu mjesta.
@ramaro.....kaciga ti je Top stari...premijum ili ne...vrhunska
Worry less, ride more!
navig8
Stoper
Stoper

Post by navig8 »

RockerArm wrote:Ako si na brodu....a posjecujes Singapur ili P.Klang reci cu ti par adresa da odes u radnje i nadjes: Arai što god oćeš, odma, replike svih motoGP, boja,veličina itd....ja zadnji put naisao na seriju TTMan koja je napravljena u 200 primjeraka, na zalost nije mi odgovarala... Shoei...HJC...AGV...skoro što oćeš, odma, na licu mjesta.
A rrenutno ne idem a dvije nedelje bih trebao doma iz Dohe... vjerovatno cu ici do Barija u maju tako da miskim da cu tamo naci sve sto mi treba. Tolike su razlike u cijeni (o isboru da ne pricam) da ti se maltene isplati za jedu stvar poci a kamoli vise njih... u VG nemaju n104 kao sto sam i predpostavljao a n91 ce dobiti ali ce kostati kao ova prva sto kosta napolju, jbg.

@ramaro, citao sam bas malo o tvoj kacigi na ovom istom sajtu imas revju, odlicno je ocjenjena a gledajuci cijenu u usa, prosao si kao da ti je neko poklonio
navig8
Stoper
Stoper

Post by navig8 »

RockerArm wrote:Ako si na brodu....a posjecujes Singapur ili P.Klang reci cu ti par adresa da odes u radnje i nadjes: Arai što god oćeš, odma, replike svih motoGP, boja,veličina itd....ja zadnji put naisao na seriju TTMan koja je napravljena u 200 primjeraka, na zalost nije mi odgovarala... Shoei...HJC...AGV...skoro što oćeš, odma, na licu mjesta.
A rrenutno ne idem a dvije nedelje bih trebao doma iz Dohe... vjerovatno cu ici do Barija u maju tako da miskim da cu tamo naci sve sto mi treba. Tolike su razlike u cijeni (o isboru da ne pricam) da ti se maltene isplati za jedu stvar poci a kamoli vise njih... u VG nemaju n104 kao sto sam i predpostavljao a n91 ce dobiti ali ce kostati kao ova prva sto kosta napolju, jbg.

@ramaro, citao sam bas malo o tvoj kacigi na ovom istom sajtu imas revju, odlicno je ocjenjena a gledajuci cijenu u usa, prosao si kao da ti je neko poklonio
Post Reply