Najbolji izbor motora za pocetnika

Novosti, komentari novih i starih motora...
eu4ia
Stoper
Stoper

Re: Najbolji izbor motora za pocetnika

Post by eu4ia »

problem je sto r125 nidje polovne kod nas nema da valja. a i koji god motor pogledam polovni da se prodaje prvo pomislim "da nije padano s njega..." mozda sam mnogo sumnjicav, sto cu... 90% je onih koji prodaju motor koji je prosa 10-15 hiljada jer su ga ili lomili ili silovali ili ne znam ni ja... malo je ovih sto im trebaju pare ili su se ozenili pa im zene ne daju da voze motor :D nebitno sad... al razmislicu svakako, ako mi iskoci nesto dobro polovno da je malo proslo sto da ne. fala vam na predlozima u svakom slucaju 8-)
Bandit
NLB Moderator
Vozim: Po malo

Post by Bandit »

Moje misljenje je ,da za prvi motor ne treba dati mnogo para...uzeti nesto oko 250 ccm,pa i neka je padano sa njega,samo da nije bio bambarisan...Jer i ako se( ne daj Boze) i pljusti sa njega,sto je veooooma moguce i ocekivano,bice manji dusevni bolovi :-))))...Istovremeno ce se vidjeti afiniteti...mozda se ne svidi hobi,mozda se zadovoljis sa 250 ccm...A ako se inficiras:NEMA TI SPASA! MIJENJACES,KUPOVATI,PRODAVATI,SVE DOK NE KUPIS B M W
Dakle,sa srecom i samo lagano... :geek:
14:23
Highway_Curves
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: nadam se jednom GS500F, CBF500

Post by Highway_Curves »

Po meni naj izbor su 500cc motori, cesto nisu toliko agresivni, i kao stvoreni za pocetnika...
Ogroman plus po meni je registracija koja je dosta jeftinija nego ona od 500cc+ motora. Takodje nizha potroshnja i troshkovi odrzhavanja.
Tu su mi favoriti Suzuki Gs 500 F, Honda CBF500, Kawasaki ER 500...
jagerbd
NLB Moderator
Vozim: Speed triple 1050 - 2005
Vespa PX 200 - 1987

Post by jagerbd »

mene malo nije jasno to ...nije padano sa njega....dal u smislu da nije nikada takao osvalt nicim osim gumama ili se misli da neko lomljenje rama itd.
Koliko znam ne postoji nista sto se ne moze popraviti, a samim tim su i motori ukljuceni. Masina kao masina bilo koja da se popraviti, plastike itd da se yakrpiti i ofarbati odnopsno zamijeniti. znaci ostaje samo bitno pitanje da li je RAM i viljuska ostecen.
ovo samo kao neki dodatak da li je neko silovao ili ne motor odnosno da li je padao ili ga je slupao
na karju krajeva, obalice ti ga komsijsko dijete ili riba koja oce da se slika na njemu
Speed triple 1050 2005
Vespa PX 200 1987
Space Director
NLB Moderator
Vozim: TDM 900

Post by Space Director »

Highway_Curves wrote:Po meni naj izbor su 500cc motori, cesto nisu toliko agresivni, i kao stvoreni za pocetnika...
Ogroman plus po meni je registracija koja je dosta jeftinija nego ona od 500cc+ motora. Takodje nizha potroshnja i troshkovi odrzhavanja.

A sto vise znam o motorima, to vise ne znam o ovome pitanju.
Kako je agresivan motor? Onako kako ga odvrnes! 500cc je i Husqurna 510SM, a to ne da je ozbiljan motor i zajeban, nego je pravi slomivrat.
E sad, FZ6 je motor od 600cc i ~100ks, sto zvuci zajebano maximalno! 100 KONJA! UH!
Fazer do 8000 obrtaja je se ne cuje ziv, lagano se odaziva na gas, ne trza, ne skace, ne divlja.. sve fino i polako. Usaltas ga u 6 i vozis kao skuter do BD, recimo, ljepota....Ako ga naceras preko 10.000obrtaja, bice: Drz gace, drz levor!
A jednocilindricni motor svaki skace i svaki je agresivan na male obrtaje.. .Tako da... pitanje je...
Nekako osjecam i mislim, i ako nisam vozio da je Transalp ili KLE ponajbolji izbor za pocetnika... Polozaj, agregat sa dva cilindra, linarno razvijanje snage, ako padnes, nista neces drasticno ostetiti, ne izaziva...
I kad stojim tesko me pratiti...
BULDOG
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: yamahu R1 2008g cveno bjelu

Post by BULDOG »

definitivno yamaha MT03 :clap:
[youtube][/youtube]Mk-Shark Tivat
Space Director
NLB Moderator

Post by Space Director »

Zasto bas MT03?
Highway_Curves
Grijač guma
Grijač guma

Post by Highway_Curves »

Space Director wrote:
Highway_Curves wrote:Po meni naj izbor su 500cc motori, cesto nisu toliko agresivni, i kao stvoreni za pocetnika...

A sto vise znam o motorima, to vise ne znam o ovome pitanju.
Kako je agresivan motor? Onako kako ga odvrnes! 500cc je i Husqurna 510SM, a to ne da je ozbiljan motor i zajeban, nego je pravi slomivrat.
E sad, FZ6 je motor od 600cc i ~100ks, sto zvuci zajebano maximalno! 100 KONJA! UH!
Fazer do 8000 obrtaja je se ne cuje ziv, lagano se odaziva na gas, ne trza, ne skace, ne divlja.. sve fino i polako. Usaltas ga u 6 i vozis kao skuter do BD, recimo, ljepota....Ako ga naceras preko 10.000obrtaja, bice: Drz gace, drz levor!
A jednocilindricni motor svaki skace i svaki je agresivan na male obrtaje.. .Tako da... pitanje je...
Nekako osjecam i mislim, i ako nisam vozio da je Transalp ili KLE ponajbolji izbor za pocetnika... Polozaj, agregat sa dva cilindra, linarno razvijanje snage, ako padnes, nista neces drasticno ostetiti, ne izaziva...
Pa dobro, to se podrazumijeva...zavisi chemu je motor namijenjen, kakva je konfiguracija itd...a Husquarna uglavnom i pravi sportske motore, a taj je preko 500cc :P
shalu na stranu, mislio sam na ove jer je sjedishte dosta nisko, odziv na gas kontrolisan i dosta linearan, ciklistika je takva da oprasta greske,
i na tim motorima je moguce postepeno napredovati, a trebace vam dugo dok vam dodje do one granice kad ste sve zhivo usavrshili, odnosno kad vam bude trebalo neshto jache...

uz sve to ide i jeftinija registracija, mada su mi neki ljudi govorili da ne treba to previshe gledat 500-600itd,
jednom momku su nabili na KLE 500 sa nekim klauzulama itd... 300e registraciju....nadam se da nije prichao istinu....
Space Director
NLB Moderator

Post by Space Director »

Sve mi se cini, da ces ti vrlooooo tesko kupiti motor.
Highway_Curves
Grijač guma
Grijač guma

Post by Highway_Curves »

Space Director wrote:Sve mi se cini, da ces ti vrlooooo tesko kupiti motor.
e vidim tebi dobro ide... :P :D

salim se...meni samo pare trebaju...a dok ih ne skupim, a do tad ima dosta vremena, hocu sto bolje da se informishem,
saznam sto vishe o svemu sto motor donosi sa sobom, i nekako probam da sto bolje odredim sta mi treba iako nikad nisam imao motor...
sad ne znam odakle zakljuchak... 8-)
Post Reply