Sta da kupi pocetnik !?

Novosti, komentari novih i starih motora...
nOOb
Stoper
Stoper
Vozim: Biciklo

Sta da kupi pocetnik !?

Post by nOOb »

Pozdrav,

Imam nesto kesa pa planiram da ih puknem na neki motorcic i opremu.
Mislim da za motor izdvojim 2000eur i za opermu 500eur. Ovo mi je prvi motor i nisam nesto lud za brzinom, treba mi nesto sto moze da vuce dvoje ponekad (ukpna tezina recimo 140-150kg) posto ja imam 80tak i visinu od 183...

Prvenstveno me zanima sta u CG moze da se kupi za te pare i moze li ista!? Moram da kazem da me skuteri ne zanimaju ma koliko to mozda nekom sasavo zvuci :P

U svakom slucaju planirao sam da kupim recimo QINGQI QM200GY-B(A) samo nisam siguran da li to moze da se kupi u CG. Takodje znam da su kinezi maciji kasalj za konkurenciju ali sta da se radi...

Stoga vas molim za neke predloge, savjete i sl.
DrMracni
NLB Moderator
Vozim: KTM 990 Adventure
KTM 350 Freeride

Re: Sta da kupi pocetnik !?

Post by DrMracni »

ako recimo ne zelis kineza, mozes da pogledas neki enduro, moze se naci. moja xt je bila u tom cjenovnom rangu, sad je kod nik golda(juce sam je vidio :D ) i za te pare, vjeruj mi da je odlican motor, dakle gledaj neku yamahu xt600 ili ttr600...
Ljudi nemojte da jedete zuti snijeg!
http://www.monteguide.me" onclick="window.open(this.href);return false; - Motorbike Tours Montenegro https://www.facebook.com/monteguide/" onclick="window.open(this.href);return false;
nOOb
Stoper
Stoper

Post by nOOb »

Ne zalim se na kineza :P Cak stavise model koji sam naveo mi se svidja a i dosta ga hvale na net-u koliko sam uspio da vidim.

@Tattoo
Mislim da mi je to premnogo a i nesto sto je punoljetno mi bas i ne uliva povjerenje :P Mada ja sam laik za te stvari...

@DrMracni
Hvala na predlozima i jedan i drugi izgledaju extra, naroicto xt600. Ponavljam da sam laik ali koliko vidim ovo ima 600 kubika pa me zanima da li je to previse za pocetnika!?
I druga stvar posto pretpostavljam da je i taj bike dosta star, koliko to utice na kompletan utisak!?
DrMracni
NLB Moderator
Vozim: KTM 990 Adventure
KTM 350 Freeride

Post by DrMracni »

bitnije je stanje motora u cjelini, nego godiste. nije to puno godina za dobro ocuvan motor.
a da li je puno 600 za pocetak, hm... u ovom slucaju to je nekih ~40ks...
pogledaj temu o tome, mozda ti bude jasnije i vidis dje se pronalazis
Ljudi nemojte da jedete zuti snijeg!
http://www.monteguide.me" onclick="window.open(this.href);return false; - Motorbike Tours Montenegro https://www.facebook.com/monteguide/" onclick="window.open(this.href);return false;
Space Director
NLB Moderator
Vozim: TDM 900

Post by Space Director »

nOOb wrote:Ne zalim se na kineza :P Cak stavise model koji sam naveo mi se svidja a i dosta ga hvale na net-u koliko sam uspio da vidim.

@Tattoo
Mislim da mi je to premnogo a i nesto sto je punoljetno mi bas i ne uliva povjerenje :P Mada ja sam laik za te stvari...

@DrMracni
Hvala na predlozima i jedan i drugi izgledaju extra, naroicto xt600. Ponavljam da sam laik ali koliko vidim ovo ima 600 kubika pa me zanima da li je to previse za pocetnika!?
I druga stvar posto pretpostavljam da je i taj bike dosta star, koliko to utice na kompletan utisak!?

Pa za 2000e tesko da ces da kupis nesto sto nije punoljetno, a da je iole upotrebljivo :)
A sto se tice toga jeli ti premnogo, mislim da je Transalp idealan motor za pocetnika!

1 - Enduro polozaj, udoban, sto bi se reklo pocetnik-frendly :)
2 - Okretan, lak za manevrisanje
3 - Nije prejak, nego, taman (a inace je sve u glavi, motor ide koliko mu odvnes gas)
4 - Ne moze se ostetiti kad ti padne, a pasce ti bar jednom, pri okretanju ili parkiranju
5 - Jeftina za odrzavanje (malo trosi, jeftine gume, ulje, filteri, itd.)
6 - Sasvim upotrebljiv za duga putovanja
7 - Moze i po cesti, a moze i po nekom solidnom makadamu
I kad stojim tesko me pratiti...
nOOb
Stoper
Stoper

Post by nOOb »

Ok hvala za odgovore, u svakom slucaju modeli koje je DrMracni pomenuo mi vise odgovaraju plus kao sto vec rekoh tesko da mogu da skupim 2700 za tu hondu ma koliko ona dobra bila...

Sad se postavlja jedno drugo pitanje a to je da li je bolje uzeti novog kineza ili japanca starog 15tak godina!?

Model koji sam pomenuo u svom prvom postu:
http://www.qingqi.co.rs/sr/qingqi_qm200gy-ba.html" onclick="window.open(this.href);return false;

i njemu slicni:
http://www.qingqi.co.rs/sr/qingqi_qm200gy-b.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.qingqi.co.rs/sr/qingqi_qm125gy-b.html" onclick="window.open(this.href);return false; (125)
Space Director
NLB Moderator

Post by Space Director »

Malo sam prosunjao po mobile.de i evo sta sam nasao za 2600e

http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/showD ... abNumber=1" onclick="window.open(this.href);return false;

Honda Transalp, 1998godiste, Full Service History, Roll-over Bar (stitnici agregata u slucaju pada), poviseni vjetrobran, 21,324 km (sto je nista za takav motor) nove gume.

Sta ces vise?!
Ako se moze napraviti povrat poreza to je nekih 18-20%, znaci, taj motor moze da te kosta maximalno 2800e na nase tablice.
nOOb
Stoper
Stoper

Post by nOOb »

Bas ti hvala sto mi pomazes to je vec prihvatljivo godiste a i kilometraza je super. Ostaje problematicno sto mi se vizuelno ne dopada bas :)

Posto nemam pojma kako to ide sa uvozom, jel moze neko pojsanjenje oko toga ili koga da kontaktiram za te stvari!?
Plus ovako nemas priliku da vidis taj motor pa ako ga placas unaprijed...

I takojde me zanima ako kupim nesto u bg novo ili polovono koliko je to komplikovano i koliko kosta da se to prebaci na cg table!?
Al sam naporan :geek:
Space Director
NLB Moderator

Post by Space Director »

nOOb wrote:Bas ti hvala sto mi pomazes to je vec prihvatljivo godiste a i kilometraza je super. Ostaje problematicno sto mi se vizuelno ne dopada bas :)

Posto nemam pojma kako to ide sa uvozom, jel moze neko pojsanjenje oko toga ili koga da kontaktiram za te stvari!?
Plus ovako nemas priliku da vidis taj motor pa ako ga placas unaprijed...

I takojde me zanima ako kupim nesto u bg novo ili polovono koliko je to komplikovano i koliko kosta da se to prebaci na cg table!?

Meni se vizuelno mnogo dopada nova R1 za 2009 godinu. Ali sam siguran da bih je posle mjesec dana voznje po gradu, nasim ulicama i raskopanim ulicama mrzio iz dna duse, ne bih mogao ocima da je vidim. Kad sam ja upoznavao motore, Honda Afrika Twin mi je bila najgadnija stvar koju sam ikad vidio. Sad mi se jako dopada. Jednostavno, treba vremena da upoznas motore i naucis da cijenis ono sto nude.

Vjeruj mi Transalp je ono sto tebi treba.

Sto se uvoza tice, treba da nadjes nekoga ko ce da ti doveze motor koji ti odlucis da uvezes. Ili mu kazes sta zelis, pa ti on doveze.
Ako hoces, ja ti mogu preporuciti covjeka u Sapcu u Srbiji koji uvozi motore, pa razgovaraj sa njim. On dovodi motore u Srbiju, a mislim da nije nikakav problem da se naprave papiri da ti motor uvozis u CG.
E sad, ako motor uvezes u Srbiju, ocarinis, platis porez, registrujes, i oces da ga prevedes u CG, sve moras opet da platis. Zato je bolje da ga odma carinis na CG table.

Sto se tice uvoza u CG iz Srbije ili bilo koje druge zemlje, moras da platis carinu i PDV, sto iznosi otprilike 25% vrijednosti motora. Prednost uvoza iz zemalja EU je sto cesto moze da se uradi povrat poreza, tako da ti motor bude 16-22% jeftiniji.
Roki
NLB Moderator
Vozim: BMW R 80 GS sa prikolicom

Post by Roki »

Space Director wrote:
nOOb wrote:Bas ti hvala sto mi pomazes to je vec prihvatljivo godiste a i kilometraza je super. Ostaje problematicno sto mi se vizuelno ne dopada bas :)

. Prednost uvoza iz zemalja EU je sto cesto moze da se uradi povrat poreza, tako da ti motor bude 16-22% jeftiniji.

Kod motora je vrlo rijedak povracaj poreza pogotovo ako su malo stariji jer se povracaj poreza postize samo ako je vozilo bilo prijavljeno na firmu a motori se obicno registruju na privatna lica
Fahre nie schneller als dein Schutzengel fliegen kann

Ali neki od nas nisu travu pasli,
Pa su nogom u grob a nisu odrasli,
Miliji im pomet i motora jeka,
Mi slobodni nekad, oni dovijeka.
N.Milakovic bajkerima
Post Reply