Plin ili benzin

Da uporedimo ova dva goriva ...
Prednosti ovog goriva (TNG - tečni naftni gas na našem, ili drugačije nazivan: LPG - Liquefied petroleum gas) naspram benzina su sledeće:
- Oktanski broj veći od 100 (manja mogućnost samozapaljenja)
- Sagorjevanje smješe vazduha i goriva je kvalitetnije jer je smješa homogenija, pa je samim tim veći stepen iskoristivosti,
- Emisija pojedinih štetnih gasova je manja (ugljenvodonika, ugljenmonoksda, ugljendioksida, benzena, policikličnih jedinjenja, ...)
- Zbog boljeg sagorjevanja manja je naslaga čađi na klipovima, ventilima i glavi motora te je produžen vijek trajanja klipnih prstenova, pa i motora, a zbog manjka čađi i ulje efikasnije radi svoj posao te bolje podmazuje motor.
- Produžen vijek trajanja ulja u motoru zbog manjeg razblaživanja i manjeg taloga.
- Produžen radni vijek katalizatora
- Zbog svega gore navedeneg rad motora je ,,mekši'', sa manjim naporima na ležajevima radalice i ostalim pokretnim djelovima što dovodi i do produženog radnog vijeka motora.
- Cjena
No, sve te prednosti znaju da naprave i neke
nedostatke tečnog naftnog gasa, a to su:
- Ovo gorivo kao i benzin spada u grupu neobnovljivih izvora energije pa ga i nisam stavio na onaj popis u tekstu o alternativnim gorivima
http://www.nolimitbikers.com/forum/view ... =18&t=1984" onclick="window.open(this.href);return false;
- Emisija štetnog azotnog oksida je veća zbog veće temperature sagorjevanja koja se javlja uslijed homogenije smješe goriva i vazduha,
- Homogenija smješa goriva i vazduha dovodi do manje gustine gasa te je smješa vazduha i plini toplija od mješe vazduha i goriva (zbog lake zapaljivosti benzina od uzima toplotu od vazduha te se time snižava temperatura smješe), što će reći da je koficijent punjenja cilindra manji, a to za poslijedicu ima smanjenje snage za 10 do 15%
- skladištenje goriva jer rezervoari moraju biti cilindričnog oblika
To bi bilo ukratko o prednostima i o manama, a šta je sa praksom? Nisam imao iskustvo sa plinom na motociklima, ali sam imao u automobilima i dokaz je da praksa nije baš takva kao teorija. Recimo jedan od mojih automobila (Alfa Romeo 146 1.4 bokser) je išao tako dobro na plin da sam se pitao što svi ne koriste to gorivo, dok mi je prošli automobil (Mercedes 124 200) toliko zadavao problema (lošeg ubrzanja, lošeg rada, održavanja putne brzine, ...) da sam jednog dana u dvorištu skinio bocu i svu instalaciju da mi ne bi više palo na pamet da mu sipam plin ... Jeste ga bilo skuplje voziti, ali sam ga barem mogao voziti.
brum brum brm brm brrrrrrrrrrrrrm.... i kez od uva do uva