Nakedi 600: Aprilia Shiver vs. Honda Hornet vs. Suzuki GSR

Novosti, komentari novih i starih motora...
Space Director
NLB Moderator
Vozim: TDM 900

Nakedi 600: Aprilia Shiver vs. Honda Hornet vs. Suzuki GSR

Post by Space Director »

Danilo wrote:Vozio sam ovu Apriliu. Do sada sam imao priliku da vozim puno raznoraznih motora, skoro svih kategorija, ali ovo je savršenstvo ciklistike. Vozač se od prvog trenutka srodi sa motorom, nastavak je nemoguće i opisati... treba doživjeti. Motor mogu preporučiti i vozačima sa manje iskustva, jer se vozi sa lakoćom (ima tri programirana modula vožnje). Jedina moja zamjerka je design, jer volim moto-klasiku, tako da mi motori koji više liče na insekte i transformerse za djecu izgledaju, najblaže rečeno, smiješno, no - sve je stvar ukusa i o tome ne vrijedi polemisati. Sve u svemu: Ko kod Borisa kupi ovu Apriliu - kupio je potpuno nov motor. Stalno je garažiran, pokriven ceradom. Šteta što nema u komšiluku neki stari DKW, BSA, NSU, BMW... ovako pažen i očuvan: ne bi dugo bio na oglasu.

Jesi li imao prilike da provozas Hondru Hornet600 ili Suzuki GSR600?
Volio bih cuti misljenje i usporedbu...
Jeli ta ciklistika toliko naglasena zbog V agregata ili je nesto drugo u pitanju... Btw. i ja sem je vozio, ne ovu, bjese kratko, ali slatko, priznajem... ali nedovoljno da bih nesto dublje komentarisao...
I kad stojim tesko me pratiti...
bu2rider
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: 990 SMT :)

Re: P: Aprilia Shiver

Post by bu2rider »

space.....ja sam provozao shiver..mada i ja na kratko..i , mozda ce biti subjektivno misljenje, ali u poredjenju sa hornetom je losiji osjetno....gsr-a nisam vozio...sigurno da je dobar motor...to opet zavisi od onoga ko vozi i kakok dozivljava ;)
mada ovo nije mjesto za ovakvu pricu mozda
Danilo
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Honda CX

Re: P: Aprilia Shiver

Post by Danilo »

Horneta sam vozio, GSR 600 nisam. Aprilia pruža neuporedivo ljepši osjećaj počev od položaja sjedenja, preko upravljanja, performansi mašine, mogućeg odabira režima vožnje... Moram navesti da je ta Honda tada bila već uveliko polovan, mada odlično očuvan, motor, a ovaj Shiver je bukvalno nov! A uz to - utisci vremenom blijede, jači su oni svježiji. Bilo kako bilo: Aprilia Shiver 750 je izvanredan motor.
OLDTIMERCLUBMONTENEGRO
wulfy
NLB Moderator
Vozim: Aprilia Pegaso 650 Strada

Re: Nakedi 600: Aprilia Shiver vs. Honda Hornet vs. Suzuki G

Post by wulfy »

Koji je bolji? :think: Najprecizniji odgovor je: ,,nijedan nije loš''. U principu to su dva koncepte (V2 i R4). Niti jedan V2 ne može da parira agregatu R$ po pitanju snage, mirnoće, broju obrtaja i zato su superiorniji na pisti (recimo meni nikako nije jasno kako je Ducati uspjeva da zakuči po koji podijum dok nije dobio ,,prednost'' u kubikaži). Ko voli brzinu taj će više voljet R4 (jel taki Vlado? :D ). Zato V2 ima jednu karakteristiku, a to je da je zabavan i nasrednjim obrtajima a to meni lično (dakle čisto subjektivno) više odgovora. Najćešće i vozim u srednjim obrtajima pa bih htio ta u tim obrtajima imam i gomilu zabave. Nikada neću biti brz kao ona četri, ali ću se zato više zabaviti :mrgreen: (kako bi ona pjesma od Ramba Amadeusa? drke drke đon ... ).

S' tim u vezi sjećam se jednom dok sam bio na servisu za moju Apriliu dolazi čovjek sa Shiverom da odradi prvi servis. Čovjek nekih četrdeset i kusur godina, gleda okolo i pita me jesam li ljubitelj Aprilije. Rekoh, fini motori, a on reće: ,,hoćeš da ti prodam ovo moje govno, daću ga budzašto, to ništa nevalja, ne može se ni voziti kako treba, ne moraš sve pare dati odmah ...'' itd, sve najgore o Shiveru. Poslije priupitah servisera šta ovo bi, a on odgovori da čovjek čitavog života vozi redne četvorocilindraše i kada je prije neki mjesec pao sa motora i izlomio ga skroz jedino je Shiver mogao istog momenta da kupi, dok je za ostale morao čekati na isporuku. Čovjek je naučio da živi non-stop u područiju iznad 10.000 o/min. a to sa V2 ne može.

P.S. meni je najbolji Shiver :whistle:
brum brum brm brm brrrrrrrrrrrrrm.... i kez od uva do uva
bu2rider
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: 990 SMT :)

Post by bu2rider »

moram se opet uključiti u ovu priču....prvo da kažem da jedini konkurent, subjektivno mišljenje, po meni hornetu je triumph street triple...jer on ima 3 cilindra i ima bas ono sto treba.vuce sa malih obrtaja a nisu mu ni veliki obrtaji strani..ali opet ta ciklistika Hondina je neizbježna..a i pouzdanost...tako da bih horneta jedino zamjenio sa triumphom(ih sto sad ima vodu da mi vade ova dvojica triumpha-ša..ajde možda i kupim triumpha:))..a druga stvar je ta da sam ja takođe jednom razgovara sa jednim vlasnikom shivera, momak je iz dubrovnika i bio je ovdije na forumu(mislim da mu je nick mali) bas sam ga pitao za shivera jer prije nego sto sam kupio horneta meni se jako svidjao shiver..srecom te godine je tek izlazio u avgustu i srecom probah horneta na vrijeme i kupih ga..nego da se vratim na temu, taj momak mi je pricao da je imao puno problema sa agregatom tog shivera..pun je elektonike i stalno je imao neke greske i cuda..eto toliko od mene za sada... :snooty:
Space Director
NLB Moderator
Vozim: TDM 900

Post by Space Director »

Braco moja, namrtvo ste subjektivni obojica :)))

@Wulfy, ko je postavio pitanje koji je bolji?
-Niko!
Pricamo onako, covjeku se dopao motor, pohvalio ga je, ja sam ga zamolio za usporedbu i to je to.

@Vlado,
Cini mi si rame uz rame za Gokuom, kad je ljubav prema Hondi u pitanju :D

Evo, da ne bude da sam ja subjektivan i da pricam bez argumenata, prilazem test koji je radjen na Nurberingu, jos 2007, evo sa oni kazu:
http://www.postwhore.biz/albums/userpic ... 28_001.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
I kad stojim tesko me pratiti...
Gasho
NLB Moderator
Vozim: Biciklo...

Post by Gasho »

Space, opet biras pogresne motore... :?
http://www.ramboamadeus.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.thebooksofknjige.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Ko pjeva zlo, ne misli...
Galiot
NLB Moderator
Vozim: -Triumph Tiger 800 ABS
-Piaggio Vespa PX 200 E

Post by Galiot »

Mislim da je taj test rekao sve... Dečki,davno sam ja riješio dilemu,2 ili 4 cilindra... zato i kažu da je sredina ZLATNA,pa tako i na ovom testu,3 cilindra odnose ZLATO :dance: :dance: :dance:

Bu2rider,rekoh li Ti uzmi Street Triple a Ti zapeo Honda pa Honda :twisted:
UGRADNJA I SERVIS:
-Centralno grijanje na sva goriva
-Podno grijanje
-Solarna tehnika
-Vodovodne instalacije
-Klimatizacija
"ŽUKIĆ" D.O.O. 069-049-238
goku
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina
Vozim: Honda PC35

Post by goku »

Kako sam nedje davno provozao Bandita 1200 (staru uljaricu) i velikog Horneta, a nedavno malog Fazera i Shivera, i tu zavrshio moje iskustvo sa nakedima, evo da i ja recem dvije na racun ove teme...
Ne volim nakede i ne zalazeci u to koji je bolji i sl. cisto moj krajnje subjektivni utisak bio bi sledeci :
Bandit 1200 - brutalna zvijer od motora, tezak, tvrd, pravi mushki motor, izuzetno "ljut" pri skoro svakom shaltanju voli da zaigra zadnji tocak - i dan danas me strah od tog motora.
Hornet 900 - njega sam samo kratko provozao ali sam dobro zapamtio kako ubrzava :shifty: Mjenjac mu para vrijedi, otprilike me najvise podsjeca na onaj fireblade sto zimus provozah. Samo sto nema nikakvih zastita od vjetra, inace je prava zujalica zamaskirana u nakeda.
FZ6N - Zvuk. To je ono sto mi je najvise smetalo kod ovog motora, tj. nepostojanje istog. I jos jedna stvar, nekako cudan polozaj sjedista, tj. ono klizanje prema naprijed, a i volan je nekako dosta uzak i zatvoren. Inace sve ostalo ok. (Hvala Duka :D )
Shiver - e sad... provozao sam je sto kroz grad sto na otvorenom putu. Motor sa vise lica definitivno. Nevjerovatno koja je razlika izmedju sport i touring moda (rain i da ne pominjem) motor je sav ostar, napucan i trazi da se vrti, nesto kao Space-ov bivshi XTX, u sport modu zna ruke da iscupa kako vuce. Svidja mi se sto mu je volan siri nego obicno pa je samim tim i polozaj dobro pogodjen (makar meni). Pravi tehnichki dragulj Aprilije, instument tabla sa svim i svacim, ka' Windows 7 :mrgreen: - e sad elektronika i pouzdanost... to je mozda prica za neku drugu temu.
wulfy
NLB Moderator
Vozim: Aprilia Pegaso 650 Strada

Post by wulfy »

Space Director wrote:Braco moja, namrtvo ste subjektivni obojica :)))

@Wulfy, ko je postavio pitanje koji je bolji?
-Niko!
Pricamo onako, covjeku se dopao motor, pohvalio ga je, ja sam ga zamolio za usporedbu i to je to.

@Vlado,
Cini mi si rame uz rame za Gokuom, kad je ljubav prema Hondi u pitanju :D

Evo, da ne bude da sam ja subjektivan i da pricam bez argumenata, prilazem test koji je radjen na Nurberingu, jos 2007, evo sa oni kazu:
http://www.postwhore.biz/albums/userpic ... 28_001.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
Čim je poređenje nekoko se samo nameće pitanje koji je bolji.
brum brum brm brm brrrrrrrrrrrrrm.... i kez od uva do uva
Post Reply