PRELIJEPA SLOVENIJA!

Predlozi za putovanja, izleti informacije za moto skupove
poka
Ready for DAKAR
Ready for DAKAR
Vozim: Kratkotrajni Turistički Motor

PRELIJEPA SLOVENIJA!

Post by poka »

Većini je ovo već poznato. Nisu neke nevjerovatne destinacije, ali meni vjerovatno jedino putovanje u godini, pa reko malo da vas smaram, kako mi je dobro bilo! :D

Trebalo je da krenem ranije, I da ne idem ovoliko daleko, već bliže I ideja je bilo raznih. Ali zahvaljujući Vedži odredih da destinacija bude Slovenija, i Julijanski Alpi. Naravno preko Bosne i Hercegovine i Hrvatske.
Na put idem sam jer se tako potrefilo. I prvi mi je put da putujem sam motorom. Motor me čekao par dana, potpuno spreman i spakovan, ali nisam mogao da krenem iz specijalnih razloga. Ali opet na vrijeme. ;)
Idem preko Bilece za Stolac, pored Mostara za Jablanicu. Vrijeme ne baš super ali opet dovoljno dobro da mogu da nastavim. Malo pada malo ne pada kisa, i uz maglu, dosta sporo vozim. Nisam mnogo brzi i bez njih :mrgreen:

Image

Stizem u Stolac, uz zaprepašćenje carinika na bosanskoj granici da idem sam, i da mi nije ladno. :)

Image

Image

Image

Sviđelo mi se ovo mjesto, posebno ova vodenica. Mada nemam više slika ;)

Odatle sam produžio za Mostar. Na samom ulazu u grad (nisam ulazio u centar i do mosta) nalazim ljude koji imaju da prodaju jagneće kože. Naravno stajem da kupim! :P
U trgovini na njihov seljački način (ukradi koliko možeš), dogovaramo da mi je prodaju za 20€. Inače koštaju 15€ :D
Zapakujemo je na motor u kesi, jer izgleda da će kiša, i idem dalje, ka Jablanici. Vrijeme ne prelijepo, ali dovoljno da nema kiše.

Image

Nisam jeo čuvenu jagnetinu, ne volim je.
Ali stigoh u Jablanicu, i naravno pravo u ,muzej zbog kojeg sam i doša u ovaj grad.

Image

Čuvena bitka, i čuvena pobjeda prave strane, protiv okupatora i domaćih izdajnika.

Dobili smo i ovu i mnoge druge bitke, ali izgleda da rat još traje! :(

Stoji most tu dje je panuo, stoje i lokomotiva i vagon.

Image

Image

Image

Image

Image

Ima okupator svesrdnu pomoć, ali svi oni nisu imali ono drugo!

Image

I sve im je bilo džabe.

Image

Image

Image

Ovako izgledaju kape i obilježja domaćih izdajnika i okupatora. Srećom sačuvane su ipak, kako bi one mogle nešto ispričat, pored novih-starih stručnjaka. ;)

Image

A ovako je narod pomaga i učestvova u Partizanskim akcijama za spas ranjenika

Image

Image

Image

Malo eksponata

Image

Image

Image

Image

Dopalo mi se sto sam ovđe zateka masu skolaraca. Jedan autobus ode odma se drugi parkira. U istom muzeju je i postavka iz ovog zadnjeg rata, kao i etno postavka jablaničkog kraja.
Cijelom Bosnom sve zeleno, i krivudavo. :dance: prelijepo za vožju. I vrijeme se malo popravlilo.

Image

Sledeće mjesto koje sam planira da vidim je bio Prozor. I to samo zbog:
https://www.youtube.com/watch?v=ixevL0FBAo4" onclick="window.open(this.href);return false;

PROZOR JE PAO! :)

Ali nije se moglo ući u grad, makar ne nekim normalnim ulazom. Bilo je nešto masu radova i raskopana je bila cijela ulica koja je vodila u centar. Tako da sam nastavio i slikao Prozor odozgo. ;)

Image

Nastavio sam za Bugojno. Mala varoš, koja je sačuvala (makar sam ja taj utisak steka) neke dobre odnose od ranije. Možda i griješim, ali to mi je bio utisak.
I naravno, oduševilo me što su u samom centru, odma pored gimnazije biste narodnih heroja iz tog kraja.

Image

Gimnazija

Image

Naravno i ispred nje sačuvane uspomene na prave heroje tog kraja.

Image

Image

Image

Sami centar je bio pun ljudi, ali pasa lutalica. Bilo je ovakvih

Image

Ali više ovakvih, što mi je bilo baš gadno, i loše mnogo loše.

Image

Tu sam malo tumara centrom, i nađem krojačku radnju koja mi spolja simpatično izgledala.

Image

Namolim se na vrata, i nazovem dobar dan. Unutra njih trojica staraca sjede, leže i pričaju. Na zidovima slike Titove i nekoliko starih ostalih uspomena. Sviđa mi se! Pitam bi li moga da im malo smetam, i da iskrojim kod njih moju kožu za sjedište? Kaže može, ali ako očeš zajedno da radimo. Ja ću krojit, a ti reči kako ti odgovara. Može! Odem do motora, skinem sjedište i ponese sve sa kožom u radnju. Ajmo ! :)

Image

Image

Image

I tako uz čašicu razgovora, i priča iz vojske i stare dobre Juge, napravimo pravu stvar!

Image

Odatle sam uživa na mom prelijepom novom sjedištu. :D vjerujem da ste se svi oduševili :D

Sledeća stanica Jajce!
Mislim da ne treba da pojašnjavam zašto.

Image

Image

Image

Ovo se mora viđet. Nadam se da će bit sve ovako, ili bolje, kad mi đeca malo porastu.

Image

Image

Image

Image

Image

SMRT FAŠIZMU – SLOBODA NARODU !!!!

Image

Image

Image

Image

To koliko i kako je naša zemlja učestvovala i dala doprinosa borbi za pravu stvar, neću vam deklamovat. A ima se o čemu. ;)

Ostatak Jajca koji sam vidio

Image

Image

Image

Image

Image

Nauči me jedan lokalac, prijatan čojek, da odem lijevo starim putem za Bihać. I tako bi.

Image

Image

Image

Image

Image

Lijepo bješe. Ima i dobar kamp tu blizu ovih vodenica. Ako kome zatreba kao odredište za spavanje, na nekoj ruti.

Stari put za Bihać se brzo spaja na novi, tako idem tamo. Znači Bihać.
Put je ok, mada pred samim gradom malo dosada. Ravno, pravo, idealno za policiju, pa sam polako.

Image

Doša u sam centar grada, i vrijeme počinje da se kvari žestoko. Tako da odma odem do momaka koje viđeh na motore, i ispratiše me do smještaja. A sam skinuo kofere, usu kiša. Tuš, i pravo u jednu bajkersku kafanu, đe me zvaše ovi momci. Popismo piće, dva, stade malo kiše, i ja u sobu. Dosta bješe za taj dan.

Ujutro pada odluka da idem za Zagreb! Nije bio baš plan, ali eto, moralo je. Naravno ide se preko Karlovca. Fino se provozah.

Image

Mjesto poput Jajca, ako sam dobro zapamtio, zove se Slunj.

Image

Image

E sad, za Karlovac idem, a ustvari me zanima mjesto, selo, Draganići. U tom selu se nalazi prodavnica u kojoj sam htio da kupim tank torbu. Prodavnica se zove Novemanova http://www.novema-nova.hr/" onclick="window.open(this.href);return false; , odlični su! Imaju lager, oće i mogu da pošalju brzo do Dubrovnika (meni slali jaknu) sve preporuke! E nekako mi nisu sve slike uspjele, ali evo da vidite. Sve ima!

Image

Image

Image

Image

Image

Zagreb nema slika, kao ni put do Bregane, posle Zagreba. Ali ima info. U ovoj prelaznoj fazi, mi koji nismo EU, nemožemo prelaziti na male granične prelaze. Vratili su me sa Bregane, i morao sam na autoput da uđem u Sloveniju. Nisam planira da vozim autoput, ali eto, do Novog Mesta (40 km).

Prva slika na slovenačkom tlu

Image

Od Novog Mesta ka Tolminu, vozi sam samo manje prometnim putevima. Što manji put na karti to bolji 8-)

Image

Image

Sjajna zemlja za vožnju motorom! Planine, krivine!
Naravno, kao i kod nas nekada, ljudi su čuvali ravno tlo pa su kuće pravili pri brdu. Ali više toga nema. Isto rade tamo

Image

Čudo kako se ovaj motor uklapa u svaki pejzaž! :D

Image

O svemu se vodi računa. Svuda ima obilježeno ono što može da vas snađe.

Image

Vozao sam se prelijepo. I nimalo nije dosadno, iako sam bio samo ja. :)

Image

Image

Prelijepa vožnja! Punoooooooo krivinaaaaaaa! :drool: priroda prelijepa!!! :drool:

Image

Image

Image

Image

Image

Vozio sam do Tolmina. To je bio plan za taj dan, i uspio je. Tu nalazim kamp, koji je super.

Image

Odma ispod je rijeka, sićem da vidim kako to izgleda

Image

Ne znam koliko se vidi, ali njih dvojica pecaju, na mušicu, ono fly fishing. Okolo se riba bača, a oni vataju svaki minut, i puštaju svaku! Oduševio sam se.

Image

Odatle nešto u stomak, malo rakije u grlo, i na spavanje. At ne spava samo drijema ;)

Image

Jutro ledeno!!!!!! Kad sam izaša iz vreće pomet. U vreću i dok sam spava ok. Mada i diga sam se u 6h. :)

Image

Skuvala se kafa, prava, dobra, i dva gutljaja rakije, jer sam četkicu za zube zaboravio. Gledam stigli sinoć gosti iz Ukrajine, da lete zmajem. Nisam siguran da bi i ja moga poć na odmor i zajebanciju, a da mi se u prelijepoj našoj ratuje. Možda ko zna. Ali eto iznenadio sam se. :?

Image

Ali u međuvremenu at se sam spakova, i čeka da krenemo!

Image

Čekaju nas lijepi puti, zna on. Idemo oko nacionalnog parka Triglav. Tamo neđe.

Image

A sve ovako!

Image

Image

Image

Ja i on. :)

Image

Image

Oće ovaj prvi da popriča samnom. :D slikah mu familiju, nije mu se dopalo

Image

Ovo je Log pod Mangartom.

Image

I čuva se uspomena!

Put ide dalje, a i mi sa njim.

Image

Image

Image

Image

Image

Strmec se zove ovo mjesto, zašto?

Image

Image

Sledeća tačka koju planiram obić, je sam Mangartom. To je vrh na samoj granici između Italije i Slovenije. Vidio sam da ima put koji ide skoro do vrha, i ajde da vidim.

Nađem, i vožnja, priroda prelijepo!

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Put sav u krivinama. Usak, jedva 3 metra. Na samom kraju nalazim i snijeg :)
Sam vrh planine!

Image

Vozio sam polako, i u jednoj krivini pređem preko vode koja se zaledila tokom noci, i nije se otopila jer tu sunce ne dolazi. Nisam zna kad sam prelazio, ali kad sam pokuša da se vratim nazad (jer se dalje nije moglo od snijega), vidim da nemogu ni da stojim. :shock: a moram da vratim motor nazad preko leda. :? nagnut na nogar, vučem ga nazad preko leda. Ja na koljeno, i opirem se nogom o sleđeni snijeg sa lijeve strane puta. Sa desne nema ništa, tj. Nemam prostor da stanem da ga dignem, ako na tu stranu pane. :shock: usra sam se. :o ali lagano siđe zadnji, prednji već prelagano :D sam kliznu nisam se pita, ali nije pa motor.

Image

Druga strana

Image

Gore

Image

Idemo nazad, pa dalje.

Image

Groblje stradalima u I svjetskom ratu. Niko nije zaboravio da pokosi.

Image

Image

Odavde idem na Julijanske aple, valjda. :dance:

Image

A sve ovako! :drool:

Image

Image

Image

Serpentina ne fali! :drool:

Image

Image

Gore na prevoju, prelijepo!

Image

Image

Image

Image

Image

Na drugu stranu takođe ide spuštanje, niz lijepe krivine. Svaka ima kaldrmu.

Image

Image

Image

Image

Image

Kako su ovaj put pravili zarobljenici, koji su bili rusi uglavnom, njima koji su stradali na izgradnji ovog puta, podignuta je ova crkva.

Image

Image

Image

Posle ovih ljepota, slijede nove! ;) idemo ka Kranjskoj Gori.

Image

Image

Image

Image

Image

U samo mjesto nisam ulazi, jer odlučih da odem malo i u Austriju, Vilah. :)
reko da probam kacigu jednu, i reka mi je jedan čojek da je to mali grad, strašno mali, i da ću se lako snać bez navigacije! :mrgreen: nije bilo tako, pa sam popio kafu, nervozan jer nisam naša Luis, i nazad u Sloveniju.

Treba da vidim Bled, kažu. Mada i Bohinj je baš lijep. Ajmo! ;)

Image

Image

Image

Image

Image

Image

To je bio Bled. A sad samo malo Bohinja.

Image

Image

Image

Image

Image

Dalje idemo malim putevima. I idemo za Rijeku. Nalazim neki put koji ide posle Bohinjske Bistrice. I nema nikoga :dance:
A sve ovako!

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Na jednoj od ovih krivina, srijećem ozbiljnog bajkera iz Zagreba. Baš komunikativan i pozitivan čojek. Naravno shodno iskustvu i sijedoj kosi, vozi čojek KTM-a! :P

Image

Image

Image

Dalje opet ovako!!!

Image

Naravno, opet sam koristio autoput da izađem, kako me nebi vratili. I eto ga lijepa Rijeka je tu!

Image

Image

Image

Image

Kako je bio plan tu sam treba da spavam. Ali nalazim poruku na telefon, da bi Josip krenuo iz Zagreba ujutro, i da se nađemo u Senj, pa odatle dalje niz obalu. Odlično! Onda ja bolje da spavam u Senj. Lakše mi je. A moju žalost moralo se prebrzo iz Rijeke.

Image

Senj

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Ja sam spava u onoj zgradi iza,a ispred ovog hotela, sam pio kafu i čeka Josipa.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Evo ga!

Image

Naravno čojek zna, i vrhunski je domaćin! Idemo u razgledanje prelijepe obale Hrvatske!

Image

Image

Pag

Image

Image

Image

Image

Image

Trajektom do ostrva koje izgleda kao kamena pustinje.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Oduševila me „dvoličnost“ ovog ostrva. Sa jedne strane gola pustinja, sa druge, dva grada, Zrće, fabrika čuvenog Paškog sira, nepregledne kamene suvomeđe!

Image

Image

Image

Ko je ovo zida!!!!????

Image

Image

Image

Image

Najbezbjednija luka na Pagu.

Image

Grad Pag. :)

Image

Image

Image

Ovim mostom, Paškim mostom, je Pag spojen sa kopnom.

Image

Image

Tim mostom za Zadar.
U Zadru postoji sfinga. Eto ;)

Image

Image

Image

Ali postoje i morske orgulje, i vjerodostojni prikaz veličina planeta sunčevog sistema, prema udaljenosti i veličini. I sve je do na zadarskom pristanu. Prelijepo!

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

A sve svijetle noću.

Image

Image

Image

Idemo malo u Šibenik. Iznad grada odmorište, i dolazi brat magistralom, i okreće motor na odmorište, i pazi psa kako se vozi!!!

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Trogir

Image

Image

Split nismo gledali. Viđen ranije. Dogovor vozimo do Makarske, i tu se rastajemo. Josip vozi nazad za Zagreb, a ja za PG. Nevjerovatan domačin, i drug! Hvala!

Image

Eto toliko od mene. Bilo mi je odlično. Praštajte što zatrpah slikama, ali Vedža je kriv, jer da njega nije bilo nebih ovamo poša ove godine.
Last edited by poka on 09 Jun 2015 08:27, edited 1 time in total.
Rvasanin
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Kawasaki Versys 650

Re: PRELIJEPA SLOVENIJA!

Post by Rvasanin »

Prelijep putopis, svaka cast. Fotke odlicne! Milo mi je sto si uziva.
http://www.youtube.com/watch?v=--V5GIv4dkg" onclick="window.open(this.href);return false;
poka
Ready for DAKAR
Ready for DAKAR

Post by poka »

zaboravih još da napomenem, da sam ima odliču podršku u informacijama od kolege Tornado2405. Veliko hvala i ovako! :clap:
nisam uspio da vidim sve što smo pominjali, ali vidio sam dosta. :)
sLowRider
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: GO!!!!!!!

Post by sLowRider »

Bravo Poka!!! Konacno si vidio jajce!
:clap: :clap: :clap:
Hold your horses, man
Freeride
Madza
NLB Moderator
Vozim: BMW R1200GS Adventure

Post by Madza »

Neka si ti osvjezio ovaj forum sa lijepim putopisom!!!Uzivas ga ka ipojedan crnogorac...nije ni cudo sto si vazda nasmijan (a ja mislio naduvan) kad uzivas na motor na koji bi malo ko uziva :lol:
Incognito
Biker wannabe
Biker wannabe
Vozim: The Beast

Post by Incognito »

Prelijep putopis i putovanje, svaka čast!

Što veli kolega iz ZG, kakav je novi Super Adventure? :D
VeDzA
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Yamaha XTZ 750 ST
Honda XR 400 R

Post by VeDzA »

Da se vedza pita,ne bi bilo slika iz slo,no aj sad :twisted:

Doista,slovenija prelijepa i ima se dosta toga za vidjet...lijepo je i hr primorje,ali sam ja ipak mountain man :) ,mada mi pag djeluje jako interesantno :shock:
Svaka cast pokas,vrijeme te posluzilo i strefio si pravi period bez guzvi,vrucina...pravi si virtuoz :)

P.S da si posa 41' strefili bi te ka domaceg,na ovo okupatorsko vozilo :D
Kesha
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Hondu

Post by Kesha »

E svaka čast!
:clap: :clap: :clap: :clap:
Polako žuri - Festina lente
poka
Ready for DAKAR
Ready for DAKAR

Post by poka »

Madza wrote:Neka si ti osvjezio ovaj forum sa lijepim putopisom!!!Uzivas ga ka ipojedan crnogorac...nije ni cudo sto si vazda nasmijan (a ja mislio naduvan) kad uzivas na motor na koji bi malo ko uziva :lol:
:D :D :D :D do motora je vjeruj mi! :mrgreen:
poka
Ready for DAKAR
Ready for DAKAR

Post by poka »

Incognito wrote:Prelijep putopis i putovanje, svaka čast!

Što veli kolega iz ZG, kakav je novi Super Adventure? :D
imao je prije ovoga 1190, i ovo mu je sve ukupno 8 KTM. ;)
veli da je odličan, ali i da nije morao onaj predhodni da mijenja. masa snage!
Post Reply